Marco Noris, "Refugium, refugia" at MuME, Museu Memorial de l'Exili

“Refugium, Refugia” al MuME – Museu Memorial de l’Exili

Aquesta pàgina també està disponible en: English Español Italiano.

1936-2019: 80è aniversari de La Retirada

El 9 de novembre s’inaugura l’exposició “Refugium, refugia” al MuME – Museu Memorial de l’Exili.

Exposició: dissabte 9 de novembre 2019 fins al diumenge 2 de febrer del 2020.

Inauguració dissabte 9 de novembre a les 12h

Museu Memorial de l’Exili, c/Major, 43-47, 17700 – La Jonquera
+ info:
www.museuexili.cat

El 18 de gener 2020 hi haurà una visita comentada a l’exposició i a el Memorial de Rivesaltes. És possible reservar un seient al bus que surt de Barcelona. Més info aquí.

El treball exposat al MUME -realitzat majoritàriament entre els anys 2013 i 2016 i renovat ara amb una nova proposta expositiva- neix de la runa del camp, botxí i testimoni de l’horror de les deportacions nazis i del drama de l’exili de milers d’éssers humans. La memòria de Ribesaltes és viva i s’enllaça avui amb els actuals camps que al voltant del món i en les portes d’Europa allotgen milions de vides, milions de refugiats, milions de drames: les ruïnes del camp són el passat que connecta amb el present i amb l’actualitat política migratòria de la Unió Europea. No obstant això aquest no és un treball sobre Ribesaltes. Tampoc pretén ser una investigació històrica. La història funciona aquí més aviat, com a guia per a un viatge per la memòria emocional col·lectiva, buscant la universalitat de l’experiència individual, més enllà d’èpoques, confins i nacionalitats.

La paraula refugi té el seu origen en la paraula llatina refugium. Aquest terme s’usava indistintament per referir-se al lloc cap al qual es fuig o indicar una via d’escapament. En altres paraules, feia  referència a un lloc a recer dels perills (no necessàriament físics i immediats) o a un mitjà per   escapar d’una situació perillosa. Significa també “retorn, tornada” i s’oposa al concepte de “deserció”. El plural –refugia– es referia a llocs amagats de les cases romanes on el pare de la   família podia amagar els seus béns si hi havia algun atac d’enemics o algun incendi. Objecció,  escapament, retirada, sortida. Termes que indiquen un recolliment que fa un moviment cap a fora, en tot cas un estat permanent de trànsit i perill.

La paraula refugi té el seu origen en la paraula llatina refugium. Aquest terme s’usava indistintament per referir-se al lloc cap al qual es fuig o indicar una via d’escapament. En altres paraules, feia  referència a un lloc a recer dels perills (no necessàriament físics i immediats) o a un mitjà per   escapar d’una situació perillosa. Significa també “retorn, tornada” i s’oposa al concepte de “deserció”. El plural –refugia– es referia a llocs amagats de les cases romanes on el pare de la   família podia amagar els seus béns si hi havia algun atac d’enemics o algun incendi. Objecció,  escapament, retirada, sortida. Termes que indiquen un recolliment que fa un moviment cap a fora, en tot cas un estat permanent de trànsit i perill.

Agraïments

Aquest treball ha estat possible gràcies al suport de La Escocesa i Hangar, centres de creació a Barcelona. També agraeixo a totes i tots els companys del MuME; a Carlos Puyol per la seva indispensable ajuda; a Paula Bruna, Miquel Bardagil, Mireia Martínez i Raül Segarra, Tere Badia, Kike Bela, Pep Dardanyà, Piramidón, Yann Molina, Elodie Montes, Marta Huguet, Judith López, Pilar Mestre, Mar Arza…

Publicat per

Marco Noris

Born in Bergamo, Italy, in 1971. Lives and works in Barcelona, Spain.